«

»

Aug 15

China – mare putere sau iluzie ?

In ultimi 20 de ani, China a cunoscut o puternica dezvoltare economica, si a ajuns astazi cel mai mare producator si cel mai mare exportator de bunuri de larg consum din lume.

 

 

Aproape ca nu exista nici un produs astazi care sa nu aiba macar o componenta ”Made in China”. Nu mai exista nici o indoiala ca astazi China este cel mai mare producator si exportator de bunuri de pe planeta. Ce a determinat acest boom economic? Daca ne uitam in trecut, observam ca in urma cu 20 de ani, China se afla intr-o situatie dificila, atat din punct de vedere financiar cat si economic. Cu doar 50 de ani in urma, China “se rupea” de blocul sovietic, in urma unei gafe de proportii a lui Hrusciov. (Ruptura a avut loc din punct de vedere politic si diplomatic – China a pastrat sistemul comunist de conducere, dar ca aliat de incredere al URSS-ului, China era pierduta). Iar daca ne uitam putin si mai in urma, mai exact cu 70 de ani, observam ca gigantul economic de astazi se afla in mare parte sub ocupatie japoneza, aflandu-se in acelasi timp in razboi civil. (nationalistii versus comunistii).

Asadar, ce a determinat ascensiunea fulminanta a Chinei din punct de vedere economic?

Politic, China este un stat comunist, dar economic este un capitalism deschis. Asadar, acest sistem aparent functioneaza perfect…Dar de ce aparent? Raspunsul nu este unul foarte simplu. In primul rand, cifrele arata ca astazi China are al doilea PIB dupa SUA (al 3 lea daca ne referim la UE ca la o singura entitate), iar in ultimii 10-15 ani, China inregistreaza o crestere medie anuala de 8-10%. Realitatea este diferita totusi. In timp ce statisticile consemneaza doar rezultatele obtinute prin masurarea factorilor ”conventionali”, realitatea ia in calcul si factori “neconventionali”.

Asadar, pentru a ajunge la aceste cifre, China a investit, a reinvestit si a cules rezultatele. Dar jumatatea goala a paharului arata totusi ca astazi China se confrunta cu anumite situatii neplacute, consecinte directe sau indirecte ale “forjei economice”. Tot statisticile demonstreaza ca astazi China are circa 64 de milioane de locuinte neocupate (suficient cat sa gazduiasca 192 de milioane de locuitori – calculat ca 3 persoane pt fiecare locuinta), sute de cladiri de birouri, cladiri de spatii comerciale, etc neocupate. Tot statisticile arata ca forta de munca in China este de circa 700 de milioane de persoane, dintr-un total de circa 1,38 de miliarde de locuitori. Tot in China, mai mult de jumatate din populatie traieste cu mai putin de 3$ pe zi. Tot in China, discrepantele si disparitatile sociale sunt cu mult mai evidente decat in alte state puternic populate. Dar lasand cifrele deoparte, poate cel mai important factor care ar putea pastra China doar ca un simplu atelier al planetei, si nu i-ar permite atingerea rangului de mare putere sau chiar superputere este mentalitatea lor. Cea mai veche civilizatie de pe planeta are o mentalitate extrem de defensiva. Un stat care 5000 de ani “a stat in spatele unui zid” nu poate sa devina in cateva decenii o mare putere sau o superputere. Apoi, un alt factor destul de important, il reprezinta lipsa de resurse, si in special al resurselor de sol (terenuri arabile). Peste 70% din teritoriul Chinei este format din podisuri si munti inalti (peste 4000 m), terenuri ce sunt aproape inutile culturilor agricole. Singura zona agricola a tarii este Marea Campie Chineza, aflata in estul Chinei de-a lungul coastelor Marii Galbene, o zona ce este din ce in ce mai restransa datorita expansiunii masive si necontrolate a marilor orase. Iar un alt factor important este chiar sistemul politic de conducere - comunismul. Este stiut faptul ca prin acest sistem nu se accepta decat partea plina a paharului, liderii politici fiind prea “orbiti de putere” pentru a vedea si jumatatae goala.

Desi conform statisticilor China ar urma sa depaseasca SUA din punct de vedere economic pana cel mai tarziu in anul 2030, realitatile sunt totusi altele, iar intrebarea care ramane este… Va reusi China sa rezolve cu adevarat marile probleme interne, sau va continua pe acest sistem capitalist economic dar comunist politic, pana cand ar putea ajunge intr-o situatie similara celei care a dus la prabusirea URSS-ului…

Primele fisuri deja incep sa iasa la iveala…asa ca doar timpul ne va putea raspunde la aceste intrebari…

 

 

Bogdan Dragomir –  03/04/2011 10:23:00

Leave a Reply