«

»

Aug 15

Incalzirea globala…fapt sau exagerare ?

Incalzirea globala este o problema extrem de sensibila, care prinde rapid la public. In presa sunt nenumarate articole, studii, cercetari, s.a.m.d pe aceasta tema. Intrebarea care se pune este…Cat este real si cat este mitic ?

 

Ce inseamna defapt incalzirea globala?

Este o intrebare ce nu are un raspuns exact, sau stiinta nu poate inca explica pe deplin acest fenomen. Inainte sa tragem concluzii pripite, si sa spunem ca incalzirea globala este un fenomen ce tine strict de activitatea umana, trebuie sa analizam detaliat aceasta problema, dintr-o perspectiva stiintifica. Trebuiesc pusi in balanta toti factorii care ar putea influenta acest fenomen (atat cei umani cat si cei naturali), iar in urma acestei analize, am putea trage oarece concluzii.

In ultimii ani a inceput sa se vorbeasca tot mai mult de o problema cu care se confrunta planeta, si anume incalzirea globala. Este drept ca activitatea economica este in mare parte neglijenta la problemele de mediu, si ca in goana dupa profit tindem sa nu mai tinem cont de nimic, dar trebuie totusi privita in esenta si aceasta problema a incalzirii globale. Din pacate, multi dintre cei care participa la diverse dezbateri sau informeaza populatia asupra acestei probleme nu sunt tocmai in masura sa o faca, pentru ca nu privesc totul ca pe un ansamblu, fiind subiectivi. Este foarte usor sa declaram: da suntem inconstienti si poluam natura, mediul in care traim si ne distrugem planeta. Nu este o declaratie foarte departe de adevar, dar trebuie sa intelegem ca anumite fenomene nu le putem explica in totalitate inca, si nu putem sa le influentam.

Inainte de a face afirmatii, trebuie sa incercam sa intelegem fenomenul in esenta lui. Poluarea nu este un fenomen pe care civilizatia umana l-a inventat. El exista pe planeta aceasta de la formarea ei, si va continua sa existe atata timp cat Pamantul va exista. Este drept ca prin activitatile noastre putem accelera procesul de poluare, dar nu atat de mult incat sa producem schimbari majore la nivelul planetei. Se discuta tot mai mult despre incalzirea globala. Este drept, din punct de vedere geografic, Pamantul devine mai cald, dar nu este un fenomen provocat de noi. Stiinta a demonstrat ca planeta noastra a avut mai multe perioade de racire (denumite perioadele de glaciatiune), urmate de perioade de incalzire. Acest ciclu se repeta estimativ la fiecare 10000 de ani (glaciatiuni minore), si la fiecare 100.000-150.000 de ani pentru glaciatiunile majore. Primele civilizatii constiente sunt pe planeta de circa 5000 de ani, iar stiinta a progresat puternic doar in ultimii 100 de ani. Considerand acestea, este aproape imposibil sa tragem concluzia ca noi suntem responsabili de aceasta incalzire globala. Efecte negative de care ne putem face responsabili ar fi defrisarile masive ce provoaca diverse inundatii si alunecari de teren, diferitele exploatari irationale, ce au provocat surpari ale solului (galerii de mine prabusite, cariere surpate, etc), deversarile in mari, lacuri si oceane de diverse substante si deseuri nocive, etc, situatii care nu sunt suficiente pentru a schimba clima planetei asa cum multi pretind.

Din pacate, astfel de persoane nepregatite au de multe ori influenta mare in mass-media, si din dorinta de a se face cunoscuti intr-un fel creaza isterii in masa cu diverse scenarii apocaliptice.

Ca o concluzie, incalzirea globala nu este tocmai un proces supraaccelerat in ultimii 100 de ani, sau un scenariu apocaliptic, ci mai degraba un comportament temporar al planetei noastre, nesemnificativ influentat de activitatea umana.

 

 

Bogdan Dragomir  -  16/06/2011 18:49:00

Leave a Reply