«

Feb 22

Putin la Budapesta

In ultimii trei ani au avut loc trei intalniri directe intre Vladimir Putin si Viktor Orban, doua dintre acestea fiind in Budapesta. Cum reuseste prim ministrul unui stat de dimensiuni relativ modeste sa fie in gratiile celui mai puternic om al planetei in ultimii cinci ani, tinand cont si de faptul ca inceputurile in politica ale lui Orban s-au facut sub un mesaj anti-sovietic de la inceputurile anilor ’90 ?

Vladimir Putin declara in urma cu ceva timp ca destramarea Uniunii Sovietice poate fi catalogata drept cea mai mare catastrofa geopolitica a secolului XX. Tot acelasi Putin a declarat ca in ceea ce priveste relatiile economice ale Rusiei nu exista sentimente, ci totul este doar “simplu business”; Rusia nu are prieteni, Rusia are doar interese. Iar Rusia lui Putin a fost destul de greu incercata dupa momentul martie 2014, cand la teritoriul imens s-a adaugat si micuta peninsula Crimeea, cu imensa importanta geopolitica si geostrategica aferenta. Rusia a trecut peste sanctiunile economice, Rusia a trecut peste criza, economia rusa iese usor din impas. Cu Donald Trump instalat la Casa Alba, se pare ca Putin mai primeste o veste buna, mai ales datorita faptului ca Trump s-a pronuntat pentru ridicarea sanctiunilor economice, si pentru o “normalizare” a relatiilor cu Rusia. Astfel, tabara celor care inca insista pentru mentinerea sanctiunilor economice impotriva Rusiei slabeste incet si sigur. Asadar, Putin a gasit oportun momentul vizitei la Budapesta din 2 februarie, prima vizita intr-un stat al Uniunii dupa instalarea lui Donald Trump, pentru a pleda inca o data pentru renuntarea la sanctiuni, dar si pentru a-si consolida pozitia economica pe care Rusia o dezvolta intr-un stat ce din punct de vedere politic, tinde sa devina satelit rusesc. Rusia are interese economice importante in Ungaria, atat prin prisma faptului ca Rosatom este foarte aproape sa dezvolte doua grupuri nucleare la centrala de la Peks, dar si datorita faptului ca Ungaria poate deveni un hub energetic regional prin proiectele de infrastructura pe care Rusia doreste sa le dezvolte (Nord Stream II si Turkish Stream). Oficiali ai cabinetului Orban au inceput sa pledeze pentru ridicarea sanctiunilor inca din ziua anterioare sosirii lui Putin in Budapesta, motivand faptul ca Ungaria a pierdut circa 6,5 mld euro din cauza sanctiunilor, si ca acestea oricum nu isi ating scopul si nu sunt in folosul statelor europene. (declaratii ale lui Péter Szijjártó – ministrul pentru afaceri externe)

In timpul vizitei, Putin a discutat cu omologul sau despre proiectul Paks 2 (inca blocat datorita lipsei unor acorduri oferite de catre Uniune), a precizat ca Rusia ia in calcul extinderea imprumutul pana la 12 miliarde de euro, si a reasigurat Ungaria de faptul ca Rusia ia in calcul toate posibilitatile pentru a asigura necesarul de gaze al tarii si pentru ca livrarile sa se desfasoare fara incidente. (Rusia cauta sa extinda Nord Stream si se discuta intens despre posibilitatea dezvoltarii Turksih Stream, ambele rute ocolind Ucraina). Astfel, Putin protejeaza si intareste interesele economice ale Rusiei, pe fondul slabirii opozitiei europene vizavi de momentul Crimeea, dar si datorita noilor jocuri geopolitice ce se prefigureaza. Pentru Rusia este un moment oportun sa isi consolideze influenta in jumatatea estica a Europei, si sa isi reafirme pozitia de mare putere, intr-un moment in care, sub Trump, Statele Unite par sa isi directioneze toata atentia tot mai mult catre zona Pacificului.

Vizita lui Putin in Budapesta nu este asadar nimic altceva decat o “intalnire business” cu un personaj care incearca sa aleaga o tabara in functie de cum se sincronizeaza mai mult cu interesele in primul rand personale, si anume, asigurarea continuitatii functiei si a grupului propriu de interese.

Leave a Reply