«

»

Dec 23

Criza romaneasca…

Anul acesta, pe 25 decembrie se implinesc 25 de ani de la caderea regimului comunist din Romania…25 de ani…25 de ani in care Romania a plutit in deriva avand la carma vechiul sistem imbracat in haine noi…comunistii de ieri… capitalistii de astazi….

Cu siguranta ca imaginile din acel fatidic 25 decembrie inca starnesc pentru multi emotii puternice simtite fie sub forma unor fiori, fie a unui puternic sentiment de usurare…dar totusi, realitatea de astazi nu este deloc una blanda…Unii cu octombrie rosu, noi cu decembrie negru…


25 decembrie 1989…moartea dictatorului…traiasca hotii!

 

Ceea ce avea sa urmeze dupa acel 25 decembrie de pomina depaseste puterea de imaginatie si a celui mai pesimist revolutionar. Desi tiranul a cazut Romania nu se gaseste deloc intr-o situatie favorabila… ci din contra….


Este 25 decembrie 1989… ora 14:45…Verdictul tribunalului alcatuit in fuga pentru a judeca tiranul este clar! Subminarea puterii de stat…a economie nationale…genocid. Nu poate exista decat o singura pedeapsa! La 14:50 aceasta este pusa in aplicare…cuplul dictatorial este executat! Victorie! Am invins! Revolutia este un succes! Tiranul a cazut….Dar care revolutie? Oare toate acele evenimente din 16-25 decembrie pot fi numite revolutie ? Pentru subminarea puterii de stat si pentru genocid exista doar doi vinovati? Prima revolutie din istorie in care sunt gasiti si executati doar doi vinovati…pesemne ca acest cuplu dictatorial a fost inzestrat cu puteri supraomenesti. Doua persoane au pus la cale un plan diabolic. Si tot ei l-au si dus la indeplinire…Dar ce importanta mai are…tiranii au murit…traiasca hotii!

Sa urmarim totusi desfasurarea evenimentelor post loviturii de stat…pardon! post revolutionare!

Dupa eliminarea vinovatilor puterea a trecut in mainile infractorilor…pardon…in mainile poporului.

Pentru ceea ce poporul roman a avut nevoie de mai bine de 30 de ani pentru a cladi, cu sudoare, cu efort sustinut, cu sacrificii si chiar cu sange, “liderii revolutionarilor” au avut nevoie de doar cativa ani pentru a ruina. Candva mandrie nationala astazi a ajuns fier vechi…Industria, utilajele, economia tarii au fost puse la pamant. Dar nu putem numi subminare de stat…se cheama privatizare, optimizarea productiei sau retehnologizare…Miile de ingineri, sutele de mii de muncitori calificati si miile de specialisti sunt acum doar pe hartie sau au luat calea vestului. Dar sa privim si partile bune…lipsa industriei inseamna ca acum putem exporta certificate verzi. Sa-i lasam pe altii cu poluarea… noi suntem o tara eco-friendly…Atat de eco-friendly ca nici macar nu mai avem nevoie de paduri…

Dupa Revolutie (lovitura de stat) Romania a intrat in randul statelor europene aflate in tranzitie dupa “cataclismul 1989”. In 1991 situatia avea sa fie clara. Implozia URSS deschide un nou capitol pentru Europa. Capitalismul a invins, comunismul a murit!…ce ironie insa..doua doctrine diferite (una politica, alta economica dar inteleasa si aplicata gresit)…acelasi autor!

Romania avea sa devina asadar un stat democrat, in tranzitie…un stat care dupa mai bine de 40 de ani de politica orientata catre est avea sa isi schimbe viziunea si sa graviteze catre vest. Astfel, Romania a adoptat din start o democratie disfunctionala tocmai pentru ca marea problema (neobservata deloc la inceput) a fost ca la carma corabiei au ramas aceiasi oameni…acelasi sistem…imbracat in straie noi…vorba ‘ceea…la vremuri noi, oameni…vechi…

 

Dansul lupilor, cina sacalilor, somnul mieilor


Asadar, timp de 25 de ani Romania a fost “lasata prada” unor clanuri mafiote ale caror randuri au fost ingrosate de catre marii tradatori de neam si patrie. Sistematizat, o haita de sacali flamanzi au distrus infrastructura, au vandalizat padurile, au ruinat agricultura, au demontat industria si totul sub pretextul modernizarii tarii. Defrisari masive, retrocedari ilegale, distrugerea sistematizata a  industriei, privatizari obscure, distrugerea infrastructurii critice, toate intregesc peisajul dezolant in care se afla Romania astazi.


Astazi, aproape ca nu exista politician care sa nu fie implicat in fapte de coruptie sau care sa nu apara intr-un dosar anchetat de catre DNA. Coruptia a fost ridicata la rang de arta. Furtul si frauda sunt sporturi nationale. Majoritatea asa-zisilor oameni de afaceri din Romania sunt implicati in fapte grave de coruptie sau isi desfasoara activitatea cu ajutorul fondurilor obtinute ilegal, prin vandalizarea banilor publici. Contractele cu statul sunt afaceri de familie pentru infractorii imbracati la costum, lasati in libertate si numiti afaceristi prosperi. Este foarte usor sa prosperi pe banii publici. Dupa 25 de ani lacomia lor a atins cote record. Legislatia din Romania este facuta de asa natura incat sa ii ajute pe cei lacomi si necinstiti. Poporul priveste cu neputinta cum acesti sacali continua sa devoreze ceea ce a mai ramas intreg in acest stat. Romania a ajuns un stat in care se dau legi indreptate impotriva poporului…impotriva proprilor cetateni. Dupa mii de ani in care persecutiile impotriva poporului roman au venit din exterior, s-a ajuns ca acum poporul sa se persecute din interior…sa se automutileze. Inalta tradare de neam si patrie este parca, ceva firesc astazi. De ce inalta tradare de neam si patrie ? Oare cum se  pot cataloga actiunile de persecutare a propriului popor? Oare cum se poate cataloga subminarea economiei nationale? Distrugerea valorilor nationale? Vandalizarea padurilor? Pulverizarea infrastructurii critice… Sustinerea coruptiei… Si lista continua…Noi romanii numim toate aceste actiuni indreptate impotriva poporului drept capitalism de tranzitie…in alte parti sunt acte clare de inalta tradare!

Asadar, in ultimii 25 de ani am fost martori fie cu neputinta dar mai ales cu nepasare la cum in Romania se desfasoara cel mai mare exercitiu din istorie…un Divide et impera sustinut din interior. Un Divide et impera aplicat de popor asupra propriului stat…un fel de masochism sistematizat…un jaf general. Se poate arunca vina usor asupra celor infractorilor care au carmuit tara in ultimii 25 de ani, dar realitatea este ca vina apartine intregului popor…poporul a asistat nepasator la acest jaf, si mai mult in multe situatii a fost chiar complice. Nepasarea unora cumulata cu lacomia altora au adus Romania in situatia de astazi!

“Desteapta-te, romane, din somnul cel de moarte, / In care te-adancira barbarii de tirani.” Primele doua versuri din imnul national, compus la 1848 de catre Andrei Muresan par astazi vorbe profetice rostite pentru prima oara in urma cu mai bine de un secol, chiar si inainte de mica unire a principatelor romane. Din pacate, ele se pliaza perfect pe situatia in care astazi se regaseste Romania…un popor atat de nepasator ca parca este adormit ca frumoasa din basme, pradat in nestire de tradatori care actioneaza ca niste barbari.

Revenind la situatia Romaniei, tara noastra este ca o corabie aflata pe ape tulburi si al carei capitan zace sub influenta distilatelor intr-un hamac sub punte. Echipajul pradeaza cat poate inainte de a se indrepta cu totii catre stanci.

Economia Romaniei inca functioneaza sub inertia sistemului comunist, in care marile intreprinderi inca ramase in viata au fost privatizate dubios, in timp ce altele, candva mandrie nationala si colosi mondiali in adevaratul sens al cuvantului au fost capusate si pulverizate de catre lacomia, prostia si indiferenta multora. Acest terorism sistematizat impotriva statului de drept si al interesului national continua inca chiar si dupa 25 de ani in ciuda faptului ca multe personaje dubioase sunt plimbate ani intregi prin procese lungi si costisitoare in urma carora primesc niste feste de pedepse. Alti industriasi pe banii statului au inceput sa ia calea celor nedrepti, lasand in urma prejudicii uriase. Cazurile sunt nenumarate…

Pe langa subminarea economiei prin privatizari obscure si ilegale sau prin distrugerea marilor intreprinderi, tradatorii au reusit sa distruga valorile nationale, sa promoveze toate non valorile, sa pradeze resursele strategice sau sa le vanda/cesioneze catre straini contra unor beneficii personale, sa denigreze imaginea Romaniei si a poporului roman in lume, sa cenzureze istoria si sa denigreze adevaratii eroi.

Din pacate, desi in 1989 Romania s-a rupt de comunism cu gandul de a merge spre vest si spre asa-zisele valori vestice, in 25 de ani nu am reusit sa importam de la occident decat lucrurile negative. Din pacate, cei care in 1989 strigau jos teroristii au devenit astazi cei mai temuti teroristi ai tarii…

Dar ceea ce este extrem de trist este ca evenimentele din 1989 nu au fost orchestrate doar din interior, desfasurarea lor fiind puternic influentata si din unele cercuri de interese externe care nu isi doreau o Romanie puternica, o Romanie care avea relatii dintre cele mai bune cu orientul mijlociu, o Romanie care a mediat pacea dintre arabi si israelieni, o Romanie cu resurse strategice extrem de importante, o Romanie cu o resursa intelectuala extrem de pretioasa, o Romanie cu o pozitie geostrategica exceptionala…intr-un cuvant o Romanie solida, si au reusit sa profite de lacomia si de prostia unora aflati sub mirajul “valorilor capitaliste”.

Toate acestea descriu un peisaj cenusiu in care se afla tara noastra in prezent. Dar oare cat va mai continua? Istoria ne demonstreaza ca tradarea se pedepseste intotdeauna crunt. In acelasi timp, orice sistem construit pe fundamente false isi gaseste rapid sfarsitul prin implozie. Si trebuie tinut cont si de faptul ca lacomia este cea mai letala trasatura umana. Lacomia este in cele mai multe cazuri letala, si categoric incurabila.

 

Dupa 25 de ani…


Anul 2014 a gasit Romania intr-o situatie pe cat de tragicomica pe atat de disperata: cu o industrie ruinata, cu un sistem educational la pamant, cu sistemul sanitar in aer, cu aproximativ jumatate din populatie aflat sub pragul saraciei, dar si cu intreaga scena politica aflata in pragul dinamitarii, toate formand un peisaj neplacut, scos parca din scenariile horror. Un peisaj care reprezinta rezultatul “muncii de 25 de ani” ai unor tradatori pe care cu siguranta istoria nu ii va ierta niciodata.


Alegerile prezidentiale din noiembrie au reusit sa intareasca toate aceste afirmatii. Cu un vot masiv inregistrat impotriva unuia dintre cei doi candidati, care a reusit sa rastoarne asteptarile oricarui sondaj premergator turului 2, cu un guvern in deriva in care plagiatul, incompetenta si prostia trebuie sa fie trasaturi definitorii ale oricarui candidat pentru un post, cu un sistem administrativ in care nepotismul este lege, si cu intreg sistemul politic aflat pe un butoi de pulbere datorita scandalurilor legate de coruptie, situatia din tara este una critica. Practic actualul presedinte ales al Romaniei a castigat acest mandat nu datorita votului popular ci mai degraba votului masiv impotriva contracandidatului sau, un contracandidat care a reusit sa isi atraga un val urias de antipatie datorita unei arogante de prost gust afisata permanent, a incompetentei sale in functie dar si a faptului ca intretine legaturi dubioase cu persoane aflate in vizorul justitiei pentru fapte penale foarte grave.

Intr-o nota mai amuzanta, se poate spune ca stanga politicii romanesti este urmarita de un “blestem al lui Ceausescu”. Cu exceptia tradatorului sef care a exercitat 3 mandate intr-un stat in care presedintele are dreptul doar la doua mandate, niciun candidat al stangii nu a reusit sa se impuna in cursa pentru Cotroceni dupa 1990, desi de fiecare data porneau ca principali favoriti. Poate ca unul dintre motivele pentru care se intampla acest lucru este ca, inainte de alegerile prezidentiale, membri marcanti ai stangii au gresit flagrant in anul electoral sau preelectoral (fie ca a fost vorba despre greseli de guvernare, fie ca a fost vorba de acte de coruptie, sau favorizarea infractorilor).


La toate acestea se mai adauga si faptul ca in inima Ardealului, pamant romanesc cu mult inainte ca populatiile nomade din zona desertului Gobi sa isi inceapa migratia catre Europa, exista un trib de instigatori publici aflati ilegal la guvernare de mai bine de 20 de ani, care incita la violenta si la conflicte interasiale intre populatia locala de romani si triburile migratoare. Istoria ne demonstreaza insa ca tradarea se plateste mereu, iar non-valorile nu triumfa niciodata.


Nu in ultimul rand, lacomia care a atins cote incredibile este unul dintre factorii importanti care au dus la ruinarea tarii. Iar cea mai buna dovada este scenariul la care asistam astazi. Scandalurile de coruptie si arestarile facute in ultima vreme de catre DNA demonstreaza ca lacomia lor este unul dintre cele mai importante motive pentru care tara se afla pe o panta total descendenta. Dosarele aflate pe rol demonstreaza cum toate marile intreprinderi au fost fie privatizate, fie dezmembrate pentru a satisface interesele unora si pentru a umple buzunarele altora. In toate dosarele apar termeni cheie ca “mita”, “frauda” , “evaziune”, termeni care descriu perfect clasa politica din Romania. Din pacate, conceptul de politician in Romania are conotatii total negative. Aproape ca termenul de politician a devenit sinonim cu frauda sau infractiune. Indiferent de culoarea politica, toti au aceleasi metehne. O comparatie intre stanga si dreapta politicii romanesti, metaforic vorbind este ca si cum dintr-un pom, dreapta fura fructele in timp ce stanga taie tot pomul. Lucrul foarte trist este insa ca partide de traditie in care au activat in trecut mari personalitati romanesti sunt astazi captusite de o multitudine de plagiatori, agramati, incompetenti si alte calamitati de personaje obscure imbracate in false haine de aristocrati, care nu fac deloc cinste tarii si pe care istoria nu ii va ierta niciodata.


Dupa 25 de ani insa, romanii incep sa arate timid ca s-au saturat de clasa politica si de metehnele lor. Credibilitatea justitiei din Romania s-a imbunatatit constant in ultimii ani, dupa ce la un moment dat era aproape de zero. Institutiile statului, mai ales justitia, au inceput sa iasa de sub tutela cercurilor de interese, si isi pot indeplini atributiile fara influente. Anumite legi controversate, multe indreptate impotriva cetatenilor sau a intereselor statului, care in trecut treceau foarte usor prin parlament creaza multa agitatie si sunt respinse sau intoarse. Contractele controversate sunt mai usor demascate si “devin tot mai putin atractive”. Marile cazuri de coruptie ce stau sa explodeze creaza multa zarva inclusiv in interiorul Uniunii Europene. Deci, nu este inca totul pierdut…

 

Exista speranta ?


DA! “Popor roman imbratiseaza-ti valorile!”

Pentru ca Romania sa isi revina ca si stat, este nevoie de un sacrificiu colectiv, de un efort sustinut impresionant dar si de disciplina. Si nu in ultimul rand de un “manifest al revirimentului”. Dar speranta exista, trebuie sa existe deci, si vointa! Si pentru ca acest reviriment sa se produca, Romania ar trebui in primul rand sa gaseasca solutiile in propria-i curte, si nu sa astepte pe la portile unor state muribunde. Poporul roman trebuie sa se indrepte catre valorile ei, sa le imbratiseze, sa isi salveze si sa isi pastreze traditiile si cultura, si nu in ultimul rand sa nu uite faptul ca este un popor ortodox de traditie si intotdeauna acest fapt a reprezentat un pilon important al rezistentei, uneori chiar un ultim bastion al sperantei. Poporul roman trebuie sa isi cunoasca adevarata istorie. Poporul roman trebuie sa faca un sacrificiu colectiv. Poporul roman trebuie sa isi regaseasca gandirea colectiva si sa reactiveze valorile morale! Romania nu se poate rupe de trecut!

Statul traieste prin oamenii lui, dar in acelasi timp si prin valori, traditii si cultura. Statul este astfel un organism viu. Iar statul nu este nimic altceva decat transpunerea poporului sub forma unor institutii. Iar pentru ca acest organism sa functioneze perfect este nevoie in primul rand ca indivizii sa fie concentrati pe binele colectiv si nu pe binele de sine. Principala problema a  Romaniei, chiar si cu o noua clasa politica o reprezinta faptul ca in prezent indivizii sunt concentrati pe sine si nu pe colectiv ceea ce contravine conceptului de societate, unde binele coelctiv trebuie sa primeze.

Romania trebuie sa dezvolte relatii foarte bune cu vecinatatea. Trebuie sa strangem randurile ca popor si sa regasim acea gandire milenara care ne-a consacrat. Poporul roman a supravietuit veacurilor si vremurilor grele in momente in care gigantii cadeau pulverizati in jurul nostru, tocmai pentru ca poporul roman a stiut sa isi pastreze traditiile, valorile morale si gandirea colectiva. La vremuri tulburi sacrificiul colectiv a primat. Iar acum, cand poporul roman arata ca o stana fara ciobani, este nevoie de gandire colectiva si de un sacrificiu comun pentru a salva acel ideal milenar. Romania trebuie sa profite de momentele tulburi in care se afla continentul european, pentru a milita puternic pentru reintregirea neamului. Acum, la aproape un secol de la marea unire este nevoie de un nou sacrificiu pentru a reimplini maretul ideal. Cum innaintasii au gasit mereu solutii in vremuri si mai tulburi, asa se pot gasi si acum.

Si la urma urmei de ce nu ar exista speranta ?

Japonia este singurul stat care a simtit efectele armei nucleare asupra propriului teritoriu, iar la nici 40 de ani distanta devenea a doua putere economica a planetei. Germania a declansat si a pierdut doua razboaie mondiale si este astazi a patra putere economica a planetei. Coreea de Sud a trecut printr-un razboi sangeros survenit la scurt timp dupa ce au stat sub ocupatia Japoniei Imperialiste si astazi este in primele zece economii ale Globului.

“Orice pasare pe graiul ei piere!” O veche zicala din popor confirmata insa mai mereu de catre istorie. Lacomia este o boala grea, incurabila, o boala care a atins intreaga clasa politica romaneasca din ultimii 25 de ani, o boala care i-a ridicat in functiile pe care le ocupa, dar in acelasi timp o boala care le va aduce cu certitudine pieirea.

Si Romania sa nu uite ca este membra a Uniunii Europene, un statut care confera anumite avantaje. Absortia de fonduri ar trebui sa fie prioritatea numarul unu pentru noi. La momentul aderarii Spaniei la Uniunea Europeana, situatia lor economica era cu mult sub cea a Romaniei la momentul aderarii. Infrastructura Spaniei s-a dezvolat aproape exclusiv cu ajutorul fondurilor europene. Aproape toti cei peste 10000 de km de autostrazi precum si caile ferate de mare viteza au fost construite cu ajutorul acestor fonduri. Solutii exista! Trebuie vointa!


Romania pe axa lumii…


Romania este un stat european mediu ca suprafata cu o populatie cifrata la circa 21 de milioane de locuitori (doar putin peste 19 milioane dupa unele surse), dar cu o comunitate de romani aflati peste hotare ce depaseste circa 6 milioane (desi unele surse sustin ca nu ar fi mai mult de 3 milioane). Dar ceea ce face Romania sa nu dispara in anonimat este in primul rand pozitia sa.

Situata in asa-zisul spatiu “carpato-danubiano-pontic”, Romania ocupa un teritoriu cu o valoare istorica usiasa. Aflat la intersectia axelor nord-sud si est-vest, spatiul pe care este asezata astazi tara noastra a oferit inca din antichitate toate conditiile pentru ca o civilizatie sa infloreasca. Cu resurse naturale importante atat de sol cat si de subsol, cu o retea hidrografica impresionanta, cu toate formele de relief concentrate intr-un spatiu relativ restrans si cu tarmurile scaldate de catre Marea Neagra, acest spatiu a oferit toate conditiile necesare formarii si dezvoltarii primelor civilizatii ale lumii (tinand cont si de ultimele descoperiri arheologice ale momentului). Se pare ca, in urma cu circa 7000 de ani pe aceste meleaguri au fost dezvoltate cateva elemente esentiale pentru dezvoltarea unei civiliazatii antice. Dovezile arheologice ne arata ca aici s-au inventat roata, arcul, olaritul, metalurgia, s-a dezvoltat agricultura, a aparut prima scriere, iar mai apoi au evoluat stiinte ca astronomia, matematica, medicina, etc.

Desi se cunosc foarte putine lucruri deocamdata, este foarte putin probabil sa nu fi existat o continuitate a civilizatiei dupa apusul civilizatiei cucuteni-trypilian. Continuitatea civilizatiei a cunoscut mai multe etape, intre care o importanta aparte are si perioada geto-daca. In toate aceste perioade se distinge un ideal comun, si anume unificarea tuturor populatiilor cu aceeasi limba si cultura sub un singur stat, ideal ce a fost partial atins sub mai multi mari lideri (unirea lui Burebista, unirea lui Decebal, unirea de la 1600, unirea mica sau Marea Unire).


Un alt episod important a avut loc dupa caderea Constantinopolului, si anume continuitatea  culturii bizantine datorate in mare parte si datorita refugiului familiei Cantacuzino in principatele romane.

Dar lasand deoparte istoria bogata dar putin cunoscuta a inaintasilor nostri, este esential sa se inteleaga importanta noastra in Europa si in lume.


Undeva spre sfarsitul secolului XIX, un reputat geograf pe nume Mackinder, a enuntat o teorie care se poate proba foarte usor in istorie, si care a reprezentat un element de inspiratie atat pentru scrieri ulterioare cat si pentru dezvoltarea politicii externe a unor mari puteri. Teoria sa, numita teoria Hearthland (The Geographical Pivot of History) descrie importanta unor teritorii in conditiile in care cineva si-ar dori sa obtina o dominatie globala. Conform teoriei sale, un rol extrem de important revine Europei de est care reprezinta practic cheia catre dominatia mondiala.

“Who rules East Europe commands the Heartland;

Who rules the Heartland commands the World-Island;

Who rules the World-Island controls the world.” (Sir Halford John Mackinder)

Aceasta teorie se probeaza in istorie. Cheia Europei estice se afla la marea Neagra, iar pentru controlul Marii Negre este necesar controlul asupra celor 3 puncte cheie: Crimeea, durile Dunarii si stramtorile Bosfor si Dardanele. De-a lungul istoriei mai multe imperii au reusit sa controleze cele 3 puncte strategice la Marea Neagra, dar imediat dupa pierderea unuia dintre puncte a inceput si declinul lor. Imperiul Roman a controlat cele trei puncte iar declinul sau a aparut la scurt timp dupa pierderea peninsulei Crimea. Imperiul Otoman a controlat cele 3 puncte, iar dupa pierderea aceleiasi peninsule a urmat si declinul sau. Astazi, indirect un autointitulat lider al lumii a reusit sa obtina controlul celor trei pentru o foarte scurta perioada de timp, dar a pierdut imediat peninsula Crimea.


Metaforic vorbind, Romania este astazi un pion intr-un joc periculos de sah, iar problema apare atunci cand pionul este mutat gresit pentru ca exista riscul sa se piarda regele. Uneori un singur pion poate schimba sau decide soara regelui.

 

2015…


Lasati lupii sa se manance intre ei!

2015 este de asteptat sa aduca o faramitare a clasei politice si o dinamitare a intregii scene politice romanesti. Cum orice sistem se naste, creste si inevitabil moare, este de asteptat ca si actualul sistem romanesc, construit pe fundamente total false, in care s-au neglijat total valorile morale, elementele culturale, traditiile si istoria, sa isi gaseasca in curand sfarsitul. Greselile care au adus actualul sistem intr-o stare iminenta de implozie sunt multe. Totul face parte dintr-un ciclu nesfarsit in care este nevoie ca un sistem invechit sa moara pentru a lasa locul unui sistem nou, renascut din cenusa vechiului. Pe acelasi principiu prin care mai multi caini convietuiesc pasnic intr-o cusca pana apare o problema cum ar fi lupta pentru mancare, se vor autodistruge si tradatorii care in momentul in care vor fi constransi de imprejurari se vor devora intre ei ca niste lupi flamanzi. Orice actiune are consecinte…

 

Concluzii


Ca o concluzie, desi considerata de multi ca fiind un stat mic, nesemnificativ, Romania a demonstrat de-a lungul istoriei ca uneori vointa si unitatea pot schimba scenariile inchipuite de cei mari. Romania este un foarte bun exemplu ca uneori soarta intregului joc depinde doar de un simplu pion.

Secolul XXI va aduce mari schimbari geopolitice, iar Romania cu siguranta va fi macar un simplu pion…

Leave a Reply